A
tej szénhidráttartalma fontos szempont lehet azoknak, akik diétáznak vagy
figyelnek az egészségükre. A tej természetes módon tartalmaz szénhidrátokat,
főként laktózt, ami egy egyszerű cukorféle. A laktóz a tejcukor nevű
összetett szénhidrátból áll, amit az emésztőrendszerünk laktáz enzime bont le
glükózra és galaktózra. Ha valaki laktózérzékeny vagy laktózintoleráns, az
azt jelenti, hogy nem tudja megfelelően lebontani a laktózt, így emésztési
problémák léphetnek fel. Ilyen esetekben érdemes kerülni a tejtermékeket vagy
keresni alternatívákat, mint például a laktózmentes tejet. Ha valaki figyel a
szénhidrátbevitelére, fontos tudni, hogy a tehéntej kb. 5g szénhidrátot
tartalmaz 100ml-ben. Tehát ha valaki diétázik és számolja a szénhidrátokat,
érdemes odafigyelni arra, hogy mennyi tejet fogyaszt. Összességében tehát
fontos tudni, hogy a tej szénhidráttartalma nem elhanyagolható tényező, de
kontrollálható és könnyen beilleszthető egy egészséges étrendbe is. Ha valaki
tisztában van ezzel az információval, könnyebben tud dönteni arról, hogy
mikor és mennyi tejet fogyasszon.