Ha valaha is
jártál a Közel-Keleten vagy Oroszországban, biztosan találkoztál már a halva
nevű desszerttel. Ez egy olyan édesség, amelynek sokféle változata létezik,
de alapvetően egy sűrű, édes pép, amelyből kis kockákat szoktak vágni. Az
alapanyaga legtöbbször szezámmagból vagy napraforgómagból készül, és
hozzáadnak hozzá cukrot és mézet is, hogy még édesebb legyen az íze. A halvát
gyakran fűszerezik is, például vanília vagy fahéj hozzáadásával. Az elkészítése
viszonylag egyszerű: először megpirítják a magokat, majd ledarálják őket egy
paszírozóban. Ezután hozzáadják a cukrot és a mézet, majd addig keverik, amíg
egy sima masszát nem kapnak. Végül formákba öntik és hagyják kihűlni. A halva
nagyon népszerű desszert a Közel-Keleten és Oroszországban, de ma már szerte
a világon megtalálható. Érdemes kipróbálni, ha szereted az édes ételeket és
különleges desszerteket!