A
Gaps diéta egy olyan étrend, melyet elsősorban a bélrendszer egészségének
javítására és megőrzésére terveztek. A diéta lényege, hogy kizárja az
emésztési problémákat okozó ételeket, és helyettük olyan tápláló ételeket
fogyasszunk, melyek támogatják a bélflóra egészségét. Az első lépés a Gaps
diétával való kezdés előtt az, hogy kiiktatjuk az olyan potenciálisan káros
ételeket a táplálkozásunkból, mint például a finomított cukrok, glutén és
tejtermékek. Ehelyett javasolt fogyasztani probiotikumokban gazdag ételeket,
mint például a savanyú káposzta vagy a kefir. Fontos szerepet kapnak a húsok
és halak is a Gaps diétában, ugyanis ezek tápanyagokban gazdagok és könnyen
emészthetőek. Szintén ajánlottak a zöldségek és gyümölcsök is, kivéve azokat,
melyek nagy mennyiségű rostot tartalmaznak. Az étrend mellett fontos szerepe
van a stresszkezelésnek és egészséges életmódnak is a Gaps diétában. A
megfelelő pihenés és testmozgás is hozzájárulhat a bélrendszer egészségének
javításához. Összességében a Gaps diéta segíthet abban, hogy csökkentsük az
emésztési problémákat, erősítsük az immunrendszert és általánosságban
javítsuk az egészségünket. Fontos azonban figyelembe venni, hogy minden
szervezet más, így célszerű szakember segítségét kérni a diéta elkezdése
előtt.