Az E330 az
élelmiszeriparban gyakran használt, mesterségesen előállított anyag, melynek
kémiai neve citromsav. A citromsav egy szerves sav, melyet elsősorban
citrusfélékből, például citromból vagy lime-ból nyernek ki, de ipari
méretekben kémiai úton is előállítható. Az E330-at leggyakrabban
savanyítószerként és antioxidánsként alkalmazzák az élelmiszerekben. Savanyú
ízét és tartósító hatását használják például üdítőitalokban, szörpökben,
konzervekben és savanyúságokban. Az antioxidáns tulajdonságának köszönhetően
segíthet megelőzni az élelmiszerek oxidációját és romlását. Fontos azonban
megjegyezni, hogy a citromsav fogyasztása általában biztonságos mennyiségben
nem jelent veszélyt az egészségre. Azonban túlzott mennyiségű fogyasztása
esetén esetleg emésztési problémákhoz vagy allergiás reakciókhoz vezethet.
Összességében az E330, vagyis a citromsav egy fontos összetevője az
élelmiszereknek, melynek számos pozitív hatása van. Fontos azonban tudatosan
kezelni és mértékkel fogyasztani azt, hogy elkerüljük az esetleges
egészségügyi problémákat.