A cukorszirup egy olyan édesítőszer,
melyet leggyakrabban ételek és italok ízesítésére használnak. A cukorszirup
készítése nagyon egyszerű, mindössze cukrot és vizet kell összefőzni. Az első
lépés az, hogy egy lábasba tegyünk 1 csésze cukrot és 1 csésze vizet. Majd
közepes lángon keverjük addig, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik.
Következő lépésként hagyjuk a keveréket forrni néhány percig anélkül, hogy
megkevernénk. Amikor a cukorszirup eléri a kívánt sűrűséget (kb. 5-10 perc),
levesszük a tűzről. Fontos, hogy óvatosan bánjunk a forró cukorsziruppal,
mert könnyen megégethetjük magunkat vele. Hagyjuk kihűlni, majd tároljuk egy
légmentesen zárható üvegben vagy palackban. A cukorszirupot számos módon
felhasználhatjuk: édesíthetünk vele italokat, salátákat vagy desszerteket.
Emellett alkalmazhatjuk fagylaltok vagy sütemények készítésekor is. Végül
érdemes megjegyezni, hogy a házi cukorszirup sokkal egészségesebb lehet, mint
a boltban kapható változatok, mivel nincsenek benne adalékanyagok vagy
mesterséges színezékek. Próbálja ki otthon elkészíteni ezt az egyszerű és
finom édesítőszert!