Citromfű Szárítása

 Az otthoni citromfű szárítás egy remek módja annak, hogy
a kedvenc gyógynövényünk aromáját és ízét hosszú ideig megőrizzük. A citromfű
friss leveleinek szárítása egyszerű folyamat, és mindössze néhány lépésből
áll. Először is válasszunk ki egészséges és friss citromfüvet a kertünkből
vagy vásároljunk minőségi citromfüvet egy helyi piacról vagy bioboltból.
Fontos, hogy lehetőleg vegyszermentes növényt válasszunk. Mielőtt nekilátnánk
a szárításnak, alaposan mossuk meg a citromfüvet hideg víz alatt, hogy
eltávolítsuk róla az esetleges földdarabokat és szennyeződéseket. Ezután jól
szárítsuk meg a leveleket egy konyharuhával vagy papírtörlővel. A következő
lépés a citromfű leveleinek leválasztása a szárról. Ehhez egyszerűen
csúsztassuk le az ujjainkkal a leveleket a szárról. A nagyobb leveleket
érdemes apró darabokra tépkedni, hogy egyenletesen tudják szellőztetni és
szárítani őket. A leggyorsabb és leghatékonyabb módszer a citromfű
szárítására egy sötét, jól szellőző helyen történik. Terítsük ki a leveleket
egy lapos felületre, például egy tiszta konyharuhára vagy tálra, és hagyjuk
őket 5-7 napig megszáradni. Időnként forgassuk át a leveleket, hogy minden
oldalukról egyenletesen tudjanak szárni. Ha már teljesen megszáradtak a
citromfű levelei, tároljuk őket légmentesen zárható üvegedényben vagy
papírzacskóban. Így akár hónapokig is megőrizhetik az intenzív aromájukat és
frissességüket. A szárított citromfűt használhatjuk teákba, fűszerezéshez
vagy akár aromaterápiás célokra is. Készítsünk belőle forralt teát hideg téli
napokon vagy adjunk hozzá salátákhoz és süteményekhez egy kis frissességet!
Összességében tehát a citromfű szárítása nemcsak egyszerű folyamat, hanem
nagyon hasznos is lehet az otthoni konyhánkban. Próbáljátok ki ti is ezt a
módszert, és élvezzétek ennek az aromás gyógynövénynek az ízét egész évben!